13 juni 200700:00

Door Joep Meijsen

Uitspraak in zaak Visser

De Tuchtcommissie van de Nederlandse IJshockeybond heeft uitspraak gedaan in de dopingzaak rond aanvaller Jamie Visser. De uitspraak wordt echter geheim gehouden tot het moment dat alle beroepsmogelijkheden voor de Nederlandse Canadees zijn uitgeput.

Dat meldt de NIJB tegenover IJshockey.com. De geheimhouding heeft te maken met de verwerking van de privacywetgeving in het dopingreglement van de sportbonden in Nederland, waardoor het de NIJB niet meer is toegestaan uitspraken te doen over dopinggevallen tot de betreffende speler geen mogelijkheid voor beroep meer heeft.

Daaruit valt indirect af te leiden dat Jamie Visser schuldig is bevonden door de Tuchtcommissie. Bij vrijspraak is er voor de speler immers geen reden om in hoger beroep te gaan. De NIJB heeft wel de belanghebbende partijen op de hoogte gesteld van uitspraak, waaronder clubs die interesse zouden hebben Visser voor het komende seizoen onder contract te nemen.

Eind april werd bekend dat Visser afgelopen seizoen twee keer is betrapt op het gebruik van doping. Volgens het Limburgs Dagblad heeft Visser een haargroeimiddel gebruikt, die de stof finasteride bevat. Deze staat op de dopinglijst omdat dit gebruikt kan worden om het gebruik van andere middelen te maskeren. Het betreft hetzelfde middel waarop doelman Jose Theodore bij een pre-Olympische dopingtest werd betrapt.

Het is niet helemaal duidelijk of Visser, mochten alle procedures voor de start van het nieuwe seizoen nog niet zijn afgerond, speelgerechtigd is. De Tuchtcommissie is gerechtigd om een voorlopige maatregel te treffen die spelen verhindert. De NIJB verwacht echter dat de procedures redelijk op tijd zullen zijn afgerond.