Nijb newlogo 0809

13 april 201208:51

Door Remco

Uitstekende zege voor Oranjedames

Het Nederlands damesteam heeft op het WK in het Verenigd Koninkrijk de eerste overwinning behaald. De ploeg van bondscoach Willem van de Kraak won met 5-0 van Italië en zette daarmee een flinke stap richting handhaving.

Oranje was het toernooi gestart met twee nederlagen tegen het sterke China en Denemarken. Tegen de Italiaanse dames bleef het een tijdlang 0-0 in het Engelse Hull. In de eerste periode kreeg Nederland een flink aantal powerplays maar kon het niet tot scoren komen.

Na de pauze opende Savine Wielenga de score na voorbereidend werk van Mieneke de Jong. De Jong won de face-off in het aanvalsvak en bediende daarna Wielenga die vanuit de draai wist te scoren: 1-0. Nog geen twintig seconden later lag de puck voor de tweede maal in het Italiaanse doel. Wederom was het duo Wielenga en de Jong verantwoordelijk voor het doelpunt. Ditmaal zorgde Wielenga voor de assist en mocht de Jong de 2-0 binnen schieten.

In de 27e minuut kwam Nederland shorthanded op 3-0. Met Jessica de Graaf op de strafbank, scoorde Mieneke de Jong haar tweede van de wedstrijd. De Nederlandse verdediging werkte de puck weg uit het eigen verdedigingsvak. Savine Wielenga besloot erachter aan te gaan en veroverde de puck. De meegeschaatste de Jong was net op tijd en schoot de puck fraai achter de goalie Mazzocchi.

In het restant van de periode liep Oranje zelfs uit naar een ruime 5-0 voorsprong na doelpunten van Emily Even en wederom Savine Wielenga. Nederland wist in de laatste periode de voorsprong makkelijk vast te houden en doelvrouwe Claudia van Leeuwen behaalde daarmee haar eerste shutout van het toernooi.

Op Youtube is een samenvatting van het duel met Italie te vinden.

Door de overwinning staat Nederland nu op een vierde plaats met drie punten uit drie wedstrijden. Zaterdagmiddag is om 16.30 uur Frankrijk de volgende tegenstander.