12 april 200400:00

Valse start voor Oranje

Nederland kreeg het deksel op de neus in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap. Noorwegen scoorde vijf keer in de slotperiode in een geflatteerde, maar pijnlijke 8-0 nederlaag voor Oranje. 'We hebben lange tijd goed verdedigd, maar zijn in de slotperiode weggespeeld', analiseerde bondscoach Van Gerwen na afloop.

Nederland liep tegen veel te veel strafminuten op in de wedstrijd. Soms terecht, de Noren speelden sneller waardoor Oranje meer moest corrigeren, maar vaak ook kreeg thuisland Noorwegen het voordeel van de twijfel. 'Ik vond dat de scheidsrechter een aantal zaken wel erg makkelijk affloot', aldus Van Gerwen.Nederland hield in Noorwegen lang stand. De eerste grote kans was zelfs voor Oranje. Kevin Hoogsteen mocht alleen doorschaatsen op de Noorse doelman Joakim Wiberg, maar raakte de doelman in plaats van het net. Na een straf voor Justin Bekkering kwam Nederland op achterstand. Lars-Peter Nagel schaatste alleen op vanaf zijn eigen helft en schoot de puck zuiver achter de startende doelman Martin Trommelen.Met Martin Trommelen is ook meteen de met afstand beste man genoemd aan de kant van Nederland. De Tilburger verrichtte bij vlagen heldendaden en hield Nederland daarmee lange tijd in de wedstrijd. Hij was echter kansloos toen Jonas Andersen een schot losliet net op het moment dat Bjorn Willemse de strafbank verliet. Het zicht van de doelman werd gehinderd en de puck viel binnen.Vooral in de tweede periode beweest Trommelen zijn waarde, maar Oranje bleef ook goed meespelen en kreeg onder meer via Chris Eimers, Kevin Hoogsteen en Tommie Hartogs kansen om wat terug te doen. Dat nam niet weg dat Noorwegen de sterkere en fysiekere ploeg was die volop kansen schiep. Patrick Thorsen was echter de enige die hiervan profiteerde door zes minuten voor het einde van de periode met een hard schot vanaf de blauwe lijn in de bovenhoek te scoren.De derde periode leverde Nederland een forse hoeveelheid straffen op en Noorwegen liefst vijf goals. Vooral in de laatste tien minuten leek Nederland het wel te geloven en waren de aalvlugge Noren voortdurend doelgevaarlijk. Tommy Marthinsen scoorde twee keer, net als Martin Knold. Oranje kreeg via Polet nog een aardige kans om de eer te redden, maar Wiberg redde met de binnenkant van zijn oksel.Een valse start dus voor Oranje. 'Dit is een wedstrijd die we heel snel moeten vergeten. Morgen nog harder werken. Tegen Wit-Rusland wordt het een heel moeilijke wedstrijd, maar eigenlijk zijn het allemaal moeilijke wedstrijden deze week', meende Lamonte Polet, die voor Oranje debuteerde op een wereldkampioenschap.Martin Trommelen maakte 43 saves op 51 schoten, zijn tegenvoeter kwam tot 14 saves. 'We hadden een beetje geluk moeten hebben met een vroege goal. We hebben hard gewerkt, goed verdedigd en het eindresultaat is niet helemaal een weergave van de verhoudingen in de wedstrijd', aldus Van Gerwen.