13 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Van Sloun stopt bij Eaters

EugĂšne van Sloun stapt op als voorzitter van Eaters Geleen. Zijn vertrek is het gevolg van het falen van Geleen om dit jaar een prijs te pakken. Ook de toekomst van coach Andy Tenbult in Limburg is onzeker. Voorzitter en coach nemen daarmee de verantwoordelijkheid voor het beleid van de afgelopen jaren.

Van Sloun kondigt zijn vertrek aan in een interview op de Limburgse regionale omroep L1. ÂHet gaat niet meer. Ik heb het drie jaar gedaan met alles wat ik in mijn macht had en het is niet geluktÂ, zegt de voorzitter. Hij had zijn besluit om te vertrekken feitelijk al genomen na afloop van de in overtime verloren wedstrijd van afgelopen woensdag in Heerenveen. Dinsdag leidt hij zijn laatste bestuursvergadering.

De voorzitter was de afgelopen jaren de drijvende kracht achter het Limburgse ijshockey. Hij leidde de club uit de problemen die zijn voorgangers hadden achtergelaten. Daarbij stak de zakenman zelf ook een aanzienlijk bedrag in de club. Of Eaters volgend jaar aan de competitie meedoet, wilde hij voor de Limburgse radio niet bevestigen. Ă‚Ik heb geen idee. Ik hoop natuurlijk dat ze doorgaan.Ă‚

Het vertrek van Andy Tenbult is volgens hem logisch. ÂWat Andy de kop kost is het laten vallen van de Geleense jongens. Er is totaal niets gedaan met het talent dat er wel is. Een nieuwe coach zal zich toch moeten conformeren aan een beleid in een andere richting. Nijmegen speelt met die jongens, Den Haag speelt met die jongens, Heerenveen ook. Bij ons alleen Canadezen en waar zijn die in de play-offs. Ik ben daar zelf ook verantwoordelijk voor. Je moet je consequenties trekkenÂ, aldus Van Sloun.

Van Sloun was bepaald niet onomstreden in het Nederlandse ijshockeywereldje. De voorzitter van Geleen blies vorig seizoen hoogstpersoonlijk de onderlinge afspraken tussen de clubs over het aantal imports op door een reeks Nederlandse-Canadezen aan te trekken. Ook deed hij vaak krasse uitspraken over spelers, coaches en scheidsrechters.

Dit seizoen werd duidelijk dat het draagvlak voor zijn beleid ook in Geleen afnam. Achter elkaar stapten teammanager Maurice Nelissen, bestuurslid Paul Janssen en de pas net aangetreden assistent-coach Mike Pellegrims op. Hierdoor was het eigenlijk nooit rustig in Geleen. De ploeg werd afgelopen zaterdag voor het tweede jaar op rij in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld door Heerenveen. Eerder miste het team ook al de bekerfinale.