10 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

Verdediger uit VS voor Hijs

Hijs Den Haag heeft tijdens de presentatie van het team aan pers en supporters dinsdagavond de nieuwste aanwinst gepresenteerd. Het gaat om de 30-jarige Amerikaanse verdediger Josh Mizerek die zeven seizoenen profervaring in de VS in de benen heeft.

Het afgelopen jaar kwam Mizerek uit voor Amarillo Gorillas in de Central Hockey League, waar hij in 62 wedstrijden één goal en achttien assists voor zijn rekening nam. Het jaar daarvoor splitte hij tussen twee teams in de United Hockey League, terwijl hij vijf seizoenen voor verschillende teams in de East Coast Hockey League speelde.

Zijn productiefste seizoen had Mizerek bij Baton Rouge Kingfish, voor wie hij in 2000-01 in 69 wedstrijden elf doelpunten en 29 assists noteerde. Bij die club speelde hij nog samen met Joey Grasso, die vlak voor het begin van de competitie door Geleen werd aangetrokken. Ook speelde hij daar samen met Jeff Trembecky, die enkele seizoenen voor Tilburg uitkwam.

Mizerek is afkomstig uit Duluth, Minnesota, zo'n beetje het ijshockeymekka in de Verenigde Staten. Hij speelde in de USHL, voordat hij vier seizoenen college ijshockey speelde bij Miami University, dat niet in Florida, maar Ohio ligt. Miami University geldt als een goede universiteit voor ijshockey, die regelmatig spelers voor de NHL produceert. In 2000 maakte Mizerek de overstap naar de profs.

De nieuwe aanwinst versterkt een defensie, die al de Canadees Doug MacIver, de Zweed Henrik Soderqvist, de Oekraïner Alexander Baryshev, de Tsjechen Robert Horak en Milan Kollar alsmede de Nederlanders Dennis Schreur en Job den Dulk telt. Mizerek zal komend weekeinde nog niet uitkomen voor Den Haag. Dat geldt ook voor aanvaller Anton Butochnov.