11 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Versteeg pakt het voordeel

Er valt een hoop op te merken over de halve finales van de beker, maar niemand kan zeggen dat het niet spannend is. Ook de eerste wedstrijd tussen Nijmegen en Geleen kon niet in de reguliere speeltijd worden beslist. Uiteindelijk scoorde John Versteeg het beslissende penaltyshot, dat Nijmegen het voordeel oplevert voor de tweede wedstrijd volgende week.

Amsterdam moet nog een weekje geduld uitoefenen om te weten wie de tegenstander wordt tijdens de finale van de bekerstrijd op 17 januari. Gezien de eerdere wedstrijden dit seizoen tussen Nijmegen en Geleen kon dat weleens een spannende affaire worden. De ploegen lijken behoorlijk aan elkaar gewaagd en speelden al een aantal spannende wedstrijden tegen elkaar, waarbij zondagavond al voor de derde keer dit seizoen penaltyshots nodig waren om de beslissing te brengen.

Beide teams schotelden tot dat moment een aantrekkelijke pot ijshockey voor aan het publiek. Anders dan in de serie tussen Amsterdam en Tilburg hadden beide teams geen last van het wereldkampioenschap voor junioren. Timothy Gerritsen van Nijmegen ontving wel een uitnodiging om mee te gaan, maar sloeg deze af. Hierdoor stond hij gewoon in de opstelling voor de wedstrijd tegen Geleen.

Eaters kwam via Brian McGarry al vroeg op voorsprong in de wedstrijd, maar zag Nijmegen al snel langszij komen toen John Versteeg in een chaotische situatie voor het doel van Casper Swart een gaatje wist te vinden. Doelman Niemelä van Nijmegen keepte een goede wedstrijd, inclusief een aantal uitstekende stops in 1-op-1-situaties. Bij de tweede treffer van Geleen ging de Fin echter niet vrijuit nadat het schot van CJ McConnell door zijn benen heen het net in verdween.

De wedstrijd kenmerkte zich door snel op-en-neergaande aanvallen, waarbij vooral de defensieve verplichtingen aan beide kanten regelmatig werden verzaakt. Dit bood de goalies de kans uit te blinken, al ging ook Swart niet vrijuit bij de uiteindelijke gelijkmaker van Nijmegen van de stick van de in Geleen geboren Erik Tummers.

De wedstrijd moet tussendoor nog worden onderbroken vanwege een kapot stuk boarding, maar een noodreparatie maakte het voor beide teams toch mogelijk om de wedstrijd uit te spelen. De verlenging leverde geen goals op, waardoor penaltyshots de beslissing moesten brengen. John Versteeg schoot daarbij het winnende shot binnen.

Nijmegen Emperors heeft daardoor in de terugwedstrijd in Nijmegen, komende zondag om 17.30 uur, voldoende aan een nieuwe overwinning in overtime om zich te plaatsen voor de finale.