9 december 200700:00

Vijfklapper voor Alex Ivanov

Alexander Ivanov werkte aan zijn statistieken in de ruime 2-12 overwinning van Heerenveen in Groningen. De Rus trof vijf keer doel en draait nu een gemiddelde in Nederland van meer dan een punt per wedstrijd. Voor Groningen was het de zevende nederlaag op rij.

De laatste overwinning voor de nieuwkomer in de Eredivisie stamt alweer van 10 november toen het team van Andy Tenbult in overtime te sterk was voor Nijmegen. Grizzlies wacht nog steeds op het eerste punt sinds het begin van de reguliere competitie. Heerenveen speelde pas de helft van het aantal wedstrijden in de competitie, maar scoort vooralsnog honderd procent. Drie wedstrijden, drie goals en een ferme blik op de hoogste plaats van de ranglijst.

Groningen vormde voor 440 toeschouwers nooit een bedreiging voor de ongeslagen status van Flyers. Na twintig minuten spelen in de noordelijke derby stond Heerenveen al met 5-1 voor. Ivanov nam drie van deze treffers voor zijn rekening, terwijl ook Michael Nason en Erik Landman het net wisten te vinden. In de slotminuut van de periode deed Kevin Lavallee iets terug namens Groningen. Alweer zijn zestiende treffer van het lopende seizoen. Met 26 punten in zeventien wedstrijden doet de Canadees het prima in zijn eerste Nederlandse seizoen.

Bij Groningen kreeg Martijn Oosterwijk de start van coach Andy Tenbult. Hij werd na de 3-0 vervangen door Tom Korte. Dat neemt niet weg dat de Friezen ook in de tweede periode nog vijf keer tot scoren kwamen. Ivanov scoorde er twee, terwijl Panchenko en Levitin het Russische feestje compleet maakten. Ook de solide verdediger Lawne Snyder droeg een goal bij. Robert Eefting scoorde zijn derde van het seizoen voor Groningen.

De slotperiode leverde nog maar weinig spektakel op, Erik Landman en Andrey Levitin tilden het doelpuntentotaal van Heerenveen naar twaalf. Flyers ontvangt op zondag Amsterdam, terwijl Groningen mag uitpuffen tot volgende week zaterdag als de wedstrijd thuis tegen Den Haag op het programma staat.