Wk innsbruck korthuis goal polen

22 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Voorselectie Oranje bekend

Bondscoach Tommie Hartogs heeft de voorselectie voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in Estland bekendgemaakt. Opvallendste nieuwe namen in het team zijn de twee Hagenezen Alan van Bentem en Joy Turpijn.

In totaal zijn er 24 spelers opgenomen in de voorselectie. Na twee oefentrainingen in Eindhoven kort voor het toernooi wordt het definitieve team bekendgemaakt. Nederland vertrekt op 5 november naar Estland, waar op donderdag de zesde Estland de eerste tegenstander is. Een dag later speelt Nederland tegen Spanje, terwijl Kazachstan op zondag de derde opponent is.

Ten opzichte van de selectie voor het wereldkampioenschap in Oostenrijk is een handvol spelers verdwenen. In de defensie zijn dat Alexander Schaafsma (werk) en Simon de Wit (gestopt). Aanvallend ontbreken Bert van den Braak (privé-omstandigheden), Diederick Hagemijer (Noord-Amerika), Hans Kroon (werk), Steve Mason (Noord-Amerika) en Doug Stienstra (gestopt).

Dit maakt ruimte voor enkele andere spelers Reinier Staats en Rick Wijnen mochten vorig jaar al voorzichtig proeven aan de nationale ploeg en maken nu deel uit van de voorselectie. Aanvallend keren Kevin Bruijsten en Akim Ramoul terug, die vorig jaar op het laatste moment afvielen voor het WK. Jan Jaap Natte miste het kampioenschap vanwege een blessure, terwijl ook Marco Postma weer bij de selectie zit. Alan van Bentem en Joy Turpijn hebben de bondscoach vroeg in het seizoen overtuigd van hun kunnen. Zij zitten voor het eerst bij een voorselectie.

De rest van de selectie telt weinig verrassingen. Rody Jacobs is vanwege zijn blessure op het laatste moment afgevallen. Terwijl Casey Vanschagen nog geen wedstrijd speelde dit seizoen, maar de keuzeheren ervan heeft overtuigd dat hij op tijd fit is voor het Olympisch Kwalificatietoernooi. Vier spelers in de selectie spelen in het buitenland, waaronder Chad Euverman die onlangs tekende in Chamonix en op het laatste moment is toegevoegd aan het team.

Tilburg Trappers en Hijs den Haag hebben ieder vijf spelers bij de selectie. Nijmegen Devils heeft vier geselecteerden, tegen drie voor Amsterdam. Heerenveen, Eindhoven en Geleen hebben er ieder Ă©Ă©n.

Goal
Phil Groeneveld
Ian Meierdres
Casper Swart

Defense
Chad Euverman
Nick de Jong
Jordy van Oorschot
Erik Tummers
Bjorn Willemse
Reinier Staats
Rick Wijnen

Forwards
Alan van Bentem
Peter van Biezen
Kevin Bruijsten
Ivy van den Heuvel
Jan-Jaap Natte
Marcel Kars
Matt Korthuis
Marco Postma
Akim Ramoul
Jamie Schaafsma
Brad Smulders
Bob Teunissen
Joy Turpijn
Casey van Schagen