6 februari 201222:00

Door Joep Meijsen

Washington scout Nardo Nagtzaam

Washington Capitals houdt de Nederlandse aanvaller Nardo Nagtzaam (archieffoto 2008) in de gaten. De forward van Mercyhurst University is voor komende juli uitgenodigd voor het prospect camp van de NHL-ploeg.

Nagtzaam is als rookie op dit moment de topscorer van zijn universiteit met 25 punten in 28 wedstrijden, waaronder negen doelpunten. Mercyhurst komt uit in de Atlantic Hockey-organisatie op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten. Binnen Atlantic Hockey heeft Mercyhurst het op één na beste winstpercentage.

De in Nijmegen geboren Nagtzaam begon met ijshockey in zijn geboortestad, maar maakte al op jonge leeftijd de overstap naar de jeugd van Krefeld in Duitsland. De intussen 21-jarige aanvaller speelde daar onder meer drie jaar op het hoogste jeugdniveau, met een kort uitstapje naar Keulen. Daarna maakte hij de overstap naar Noord-Amerika, waar hij drie seizoenen uitkwam in de jeugdliga NAHL.

Dit jaar speelt hij op een volledige beurs voor Mercyhurst University. In het verleden was Nagtzaam een vaste keuze in de jeugdselecties van Oranje, voor het laatst twee jaar geleden bij het WK U20, maar speelde nog geen wedstrijden voor het 'grote' Oranje.

Het prospectkamp van de Washington Capitals wordt gehouden van 9 tot en met 14 juli. Nagtzaam is voor zover bekend de tweede Nederlander die het tot zo'n kamp schopt. Afgelopen zomer nam Mike Dalhuisen al deel aan het prospectkamp van de Dallas Stars.