Eaters kratky profiel 0708

28 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Weekend vol met beslissingen

Het laatste speelweekeinde van de bekercompetitie moet tevens de laatste beslissingen brengen. Welke twee clubs krijgen het thuisvoordeel en hoe gaan de match-ups eruit zien. Alles is wat dat betreft binnen de topvier nog steeds mogelijk, maar ingewikkeld is het wel.

Tilburg Trappers heeft zonder twijfel de beste papieren in handen. Dankzij de zege afgelopen dinsdag in Geleen sloeg de ploeg van hoofdcoach Larry Suarez een gat van vier punten met de nummer twee op de ranglijst, Nijmegen Devils. Het verschil met Den Haag bedraagt vijf punten. Aangezien er nog zes punten te verdelen zijn dit weekeinde, moet Tilburg nog een keer winnen om op eigen kracht zeker te zijn van het thuisvoordeel.

Indien Nijmegen en Tilburg gelijk zouden eindigen in punten moet diep in de reglementen worden gezocht om de beide teams te rangschikken. Trappers won thuis met 3-1, maar ging in de uitwedstrijd met 6-4 onderuit. Dat betekent dat beide teams in onderlinge wedstrijdpunten en onderling doelsaldo precies gelijk zijn. Dan treedt artikel 42.3 van het sportreglement in werking en bepaalt het totale doelsaldo in de competitie de rangschikking. Trappers is op dit moment +37, terwijl Nijmegen +25 heeft met nog twee wedstrijden te gaan.

Tegen Den Haag heeft Nijmegen beide wedstrijden gewonnen, dus bij een gelijk puntenaantal staat Nijmegen altijd boven Den Haag. Het puntverschil tussen deze beide teams op de ranglijst bedraagt één. Over de onderlinge rangschikking tussen Tilburg en Den Haag valt nog niets te zeggen. De beide ploegen komen elkaar vanavond pas voor de tweede keer tegen. De eerste ontmoeting in Tilburg eindigde in een 5-4 overwinning in overtime voor de thuisploeg.

Tilburg verloor afgelopen dinsdag Daryl Bat met een schouderblessure. Hij komt voorlopig niet meer in actie voor de Tilburgers. Ook Jeroen van den Broek is nog steeds uitgeschakeld, terwijl Tony Bergin afgelopen weekeinde pas voorzichtig zijn eerste shifts weer draaide en dinsdag in Geleen alleen in de warm-up meedeed. Bij Den Haag ontbreekt John Hecimovic. Marcel Bruinsma is nog een twijfelgeval, terwijl Jan Bohac waarschijnlijk gewoon speelt. Dat geldt ook voor verdediger Wade Davis. Daarmee loopt ook de ziekenboeg van Den Haag snel leeg.

De wedstrijd in De Uithof begint om 20.45 uur en wordt gespeeld onder toeziend oog van de camera's voor een nieuwe proefopname voor de mogelijke uitzendingen op SBS6. De uitslag zal al voor een belangrijk deel bepalen of Tilburg zeker kan zijn van het thuisvoordeel. Den Haag zal op zaterdag nog een keer stevig aan de bak moeten in de wedstrijd tegen Amsterdam, dat een achterstand heeft van respectievelijk vier en vijf punten op Den Haag en Nijmegen. Dat betekent dat de ploeg van Ron Berteling ook nog uitzicht heeft op thuisvoordeel of in ieder geval de derde plek. Dat maakt de ontmoeting zaterdagavond om 18.00 uur tot een bijzonder spannende.

Voor Tilburg wacht zondag de Brabantse derby tegen Eindhoven. Tijdens de eerste ontmoeting tussen deze twee teams snoepte Kemphanen een puntje af van Trappers. De derby begint om zeven uur. Tilburg Trappers is ongeacht de resultaten van dit weekeinde overigens al begonnen met de verkoop van kaarten voor de eerste wedstrijd van de halve finale van de beker. Die zou dan op dinsdag 2 december worden gespeeld in Stappegoor. Eindhoven moet het stellen zonder Jeroen Oosterwijk. De uit Groningen afkomstige verdediger is vertrokken uit de selectie van Leo van den Thillart. Oorzaak is het beëindigen van zijn studie in Eindhoven.

Amsterdam moet zondag langs Groningen voor de tweede wedstrijd van het seizoen. De ploeg zal in ieder geval twee keer moeten winnen om te klimmen naar de tweede of derde plaats. De eerste wedstrijd tegen Den Haag werd met 5-2 verloren, dus om op onderling resultaat de Hagenezen te kloppen, moet met een aantal doelpunten verschil worden gewonnen. Amsterdam krijgt hulp van een nieuwe aanvaller in de vorm van de Amerikaan Eric Thomassian. Een 25-jarige forward die afgelopen jaar speelde voor Deggendorf Fire in de Duitse Oberliga. Daar was hij een teamgenoot van Marcel Kars en pikte hij in 53 wedstrijden 47 punten op. Hij is een voormalige ploeggenoot van Craig Sanders bij Boston University.

Nijmegen Devils heeft twee wedstrijden op het schema staan. Vrijdagavond bezoekt Heerenveen Flyers het Triavium. Op zaterdag mag Devils op bezoek bij Utrecht. Nijmegen heeft de Nederlands-Canadese verdediger Josh Vanderbreggen op proef. Het is nog niet duidelijk of hij dit weekeinde in actie zal komen. Duidelijk is wel dat Nijmegen het de komende weken zonder Brad Smulders zal moeten doen. De international heeft een knieblessure. Ook Mike McCarthy is er zeker niet bij. Hij is langdurig geblesseerd en door de club vrijgegeven. Flyers mist waarschijnlijk Nick de Jong en Sjoerd Idzenga, maar werd afgelopen week wel versterkt met forward Jamie Visser.

De andere wedstrijden dit weekeinde zijn min of meer voor spek en bonen. Geleen mag eerst op bezoek in Eindhoven en ontvangt daarna Utrecht. Eaters zal het voor de rest van dit seizoen moeten stellen zonder verdediger Petr Kratky. Bij de grote defense werd onlangs een aandoening geconstateerd die dusdanig ernstig is dat hij direct geopereerd moest worden. Dit is donderdag gebeurd. Kratky keert terug naar zijn eigen land om te herstellen van deze operatie. Meelevende supporters kunnen via de club een kaartje sturen naar de verdediger om hem een hart onder de riem te steken.