25 januari 200700:00

Door [email protected]

West wint Allstar Game

Het was woensdag in Dallas een leuke avond voor Daniel Briere. De center van Buffalo scoorde een goal, assisteerde op vier andere treffers en werd tot MVP gekroond. Maar ondanks zijn prestatie verloor Team East met 12-9 van Team West.

'Een paar jaar geleden werd ik op waivers nog door geen enkel team opgepikt', zei Briere in de persconferentie na afloop. 'Voor mij is dit heel bijzonder.'

Briere maakt deel uit van de succesvolle Buffalo Sabres line-up. Een nel en jong team dat het afgelopen seizoen tot de halve finales van de playoffs schopte en dit seizoen onverminderd doordendert.

The Other Guy
De hele week werd Briere 'The Other Guy' in de eerste lijn van Team East genoemd. Op zich niet vreemd als je weet dat hij jeugdfenomenen Alexander Ovechkin (Washington) en Sidney Crosby (Pittsburgh) op wing had staan.

Zijn uitstekende optreden en verkiezing tot MVP leverde hem een gloednieuwe Dodge Nitro op. Zijn vijf punten zijn het op Ă©Ă©n na hoogste totaal in de geschiedenis van de Allstar Game. Het is de vierde keer op rij dat de MVP Allstar uit het verliezende team komt.

Na de eerste faceoff switchte Briere naar een lijn met Marian Hossa (Atlanta) en Dany Heatley (Ottawa). Briere opende met die lijn de score in de vierde minuut van de wedstrijd, na een fraaie pass van Heatley.

De lijn met Ovechkin en Crosby kwam de hele avond niet echt op gang. De twee leken weinig klik te hebben en daar kon zelfs center Brendan Shanahan niets aan veranderen. Crosby pakte zelfs geen enkel punt, maar verkeert daarmee wel in goed gezelschap. Ook Wayne Gretzkey scoorde in zijn eerste Allstar Game op 19-jarige leeftijd niet.

De goalscorers
Ovechkin pikte in de tweede periode wel een goaltje mee bij Team East. Zdeno Chara (Boston) scoorde twee keer, terwijl Dany Heatley, Sheldon Souray (Montreal), Martin St Louis (Tampa Bay), Eric Staal (Carolina), Justin Williams (Carolina) en Briere scoorden de andere goals voor East.

Voor Team West scoorden Brian Rolston (Minnesota), Rick Nash (Columbus), Yannic Perreault (Phoenix) en Martin Havlat (Chicago) ieder twee keer. Dion Phaneuf (Calgary), Patrick Marleau (San Jose), Teemy Selanne (Anaheim) en Lubomir Visnovsky (Los Angeles) scoorden de andere Team West goals in het doelpuntenfestijn.

De goalies hadden een minder fijne avond. Martin Brodeur (New Jersey), met de beste goals-against average in de NHL, kreeg in de tweede periode maar liefst zes goals om zijn oren. Miika Kiprusoff (Calgary) deed het iets beter; hij incasseerde in dezelfde periode maar drie goals. Ryan Miller (Buffalo) en Roberto Luongo (Vancouver) moesten in de eerste periode elk drie keer vissen. Cristobal Huet (Montreal) en Marty Turco (Dallas) lieten elk drie goals door in de slotperiode.

Dion Phaneuf scoorde wellicht de verste emptynetter ooit. Hij zag zijn schot van achter het eigen doel via de boarding in het lege net aan de andere kant van het ijs schuiven.

De nieuwe shirts
In de Allstar Game werden de nieuwe NHL-shirts voor het eerst in competitie-verband gedragen. De reacties van de spelers waren na afloop onverminderd positief. 'Ik vind ze fantastisch', zei Vincent LeCavalier na afloop. 'Ik kan niet wachten tot we ze volgend seizoen in de competitie gaan dragen. Ze zijn lichter en je kunt je vrijer bewegen.'