17 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Winst voor Tijgers en Devils

Amsterdam zorgde voor een daverende verrassing op de eerste speeldag van de competitie door met een gehavende ploeg Den Haag te kloppen na penaltyshots. Nijmegen won de openingswedstrijd van het tweede deel van het seizoen in een doelpuntenfestijn in het Triavium. Josh Tataryn scoorde vier keer.

In Den Haag waren liefst twaalfhonderd toeschouwers komen opdraven voor de ontmoeting met Amsterdam, een duidelijk teken dat het ijshockey in de Hofstad aan het groeien is. Hijs beloonde de opgekomen toeschouwers met een spannende wedstrijd, maar niet met een overwinning. Mike Gough schoot het beslissende penaltyshot binnen namens Amsterdam, dat vier keer scoorde op de powerplay.

Dat de ploeg van Ron Berteling en Tommie Hartogs het tot de extra tijd schopte was al een klein wonder. De ploeg moest het doen met slechts drie verdedigers. Steve Howard was ziek, Jordy van Oorschot geblesseerd en Leo van den Thillart nog niet speelklaar. Dus moesten Jochen Gross, Mark Tanner, Alexander Schaafsma en good-old Risto Mollenhet opknappen. Ook sterspeler Paul Vincent, de hele dag inzet van speculaties, ontbrak bij de Amsterdammers. Hij kampt echter ook gewoon met een geblesseerde duim.

De eerste periode bood slechts Ă©Ă©n treffer, David Deeves kwam drie minuten voor het fluitsignaal van de scheidsrechters Van Baast en Britt tot scoren. Pas in de tweede doorgang kwam de ontmoeting echt op gang. Daarbij verzorgde Hendrik Soderqvist met zijn zesde treffer van het seizoen voor de gelijkmaker. Via Kevin Bruijsten kwam de ploeg uit de hoofdstad opnieuw op voorsprong, maar Den Haag leek via James Easter en Matt Korthuis de controle over de wedstrijd te veroveren. Het was alweer de zevende treffer voor de van Amsterdam overgestapte Nederlandse-Canadees.

Ondanks de magere selectie slaagde Amstel Tijgers er toch in een vuist te maken in de derde peirode. Marcel Kars verzorgde negen minuten voor tijd de gelijkmaker. Nadat Marcel Bruinsma met zijn team leidende elfde treffer Den Haag nogmaals op voorspring had gebracht, was het Mike Gough die zich tot held van de avond kroonde. Eerst door 2,5 minuut voor tijd de gelijkmaker te scoren, daarna door het beslissende penaltyshot binnen te schieten.

Nijmegen en Groningen maakten er een doldwaas doelpuntenfestijn van in de Keizerstad. Twee teams die aanvallend erg leuke dingen lieten zien, maar het defensief grotendeels lieten afweten. Dit zorgde voor een matige, maar enerverende ontmoeting die ondanks alles toch spannend bleef en in 9-6 voor Nijmegen eindigde. Bij Nijmegen debuteerden de Canadees Steve Benedetti en de Italiaanse-Amerikaan Joey Grasso die eerder dit seizoen in Geleen actief was. Eerstgenoemde liet direct zien over een neusje voor doelpunten te beschikken door twee keer tot scoren te komen in zijn eerste wedstrijd.

De grote man aan Nijmeegse kant was echter Josh Tataryn, die als een wervelwind door de Groningse defensie sneed en vier keer tot scoren kwam. Bij Groningen viel vooral de aalvlugge Kevin Lavallee op, die twee goals en twee assists voor zijn rekening nam in een duel waarin het scheidsrechtersduo Bergman/Van der Waarden zich prima aanpaste aan het rommelige spel van de beide teams.

Nijmegen schoot als een komeet uit de startblokken en drukte Groningen weg in het eigen verdedigingsvak. Dit leverde treffers op van Josh Tataryn en Mike Rice. Grizzlies liet echter zien over veerkracht te beschikken, zelfs nadat Benedetti er 3-2 van had gemaakt voor de Devils. Telkens als Nijmegen de voorsprong uitbreidde, kwam Groningen weer iets terug. Het lukte Grizzlies echter niet om dit na de 2-2 om te zetten in nog een gelijkmaker, waardoor Nijmegen uiteindelijk toch een redelijk eenvoudige overwinning boekte.

Een wedstrijd met veel doelpunten levert ook altijd veel punten op voor bepaalde spelers. Zo nam Nick de Jong vijf assists voor zijn rekening en had Mike Rice twee goals en drie assists voor Nijmegen. Lucas Franssen had twee goals en een assist voor Groningen. Beide teams zullen tegen de sterkere teams defensief echter meer discipline moeten tonen, willen de resultaten positief blijven. Voor Nijmegen was het de tweede overwinning in het seizoen en de eerste in drie ontmoetingen met Groningen. Het Triavium telde ruim zeshonderd toeschouwers.