Gijs blanchar close 0809

10 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Winstpartijen Hijs en Grizzlies

Den Haag deed zaterdagavond goede zaken met een ruime zege op Amsterdam. Ex-Tijger Matt Korthuis had twee goals en drie assists. Groningen-doelman Matthew Blanchard pakte zijn eerste shutout in een 4-0 zege op Utrecht.

Hijs den Haag - Amstel Tijgers

Den Haag zette met een 5-1 zege in Amsterdam de geode serie van de laatste twee weken voort. Amstel Tijgers liet door de Nederlaag een goede kans liggen om aansluiting te vinden bij de vier bovenste ploegen op de ranglijst. De ploeg van Ron Berteling bivakkeert op de vijfde plaats en heeft ook nog de hete adem van Heerenveen en Groningen in de nek.

Met vier goals in de tweede periode nam Den Haag afstand van Amsterdam. Oud-Tijger Matt Korthuis, goed voor en goal en drie assists in de wedstrijd, opende na een doelpuntloze eerste twintig minuten het bal voor Hijs. Alweer de achttiende treffer van het lopende seizoen voor de aanvoerder van Den Haag, die op het moment de clubtopscorer is.

Josh Mizerek profiteerde enkele minuten later van een straf tegen Jordy van Oorschot, terwijl in dezelfde periode ook Joy Turpijn en Jozef Cierny het net wisten te vinden. Voor Turpijn was het zijn eerste goal van de lopende jaargang. Cierny, een goal en twee assists vanavond, klimt snel op de topscorerslijst van de Hagenezen. De Slowaak heeft na vijf wedstrijden in het shirt van Hijs al drie goals en acht assists op zijn naam staan.

Daarmee was de ontmoeting beslist. Tony Demelinne maakte er vroeg in de derde periode zelfs 5-0 van, alvorens de aanvoerder van Amstel Tijgers op de powerplay de eer van Amsterdam wist te redden. Een straf tegen Brian Mullally leidde tot de derde seizoenstreffer voor Alexander Schaafsma,

Voor Den Haag zit het weekeinde erop. De ploeg kan vanaf de koppositie kijken wat de concurrentie zondag doet. Amsterdam ontvangt in eigen huis één van de naaste belagers, Groningen Grizzlies.

Groningen Grizzlies - Utrecht Dragons

Groningen-doelman Mathieu Blanchard pakte zaterdagavond in de met 425 toeschouwers gevulde lokale ijshal zijn eerste shutout van het seizoen. De uit St. Ambroise in Quebec afkomstige goalie kwam begin dit seizoen met wat vraagtekens naar Groningen, vooral omdat de voormalige student aan de University of Ottawa de laatste jaren op lager niveau had gespeeld.

In zijn eerste wedstrijd in Nederland, een oefenwedstrijd in Tilburg, liet hij zich echter al gelden als een solide en technisch bekwame goalie. Tegen Utrecht kreeg hij de kans een goed seizoen te bekronen met een shutout. Omdat de veldspelers van Groningen vier keer tot scoren kwamen aan de andere kant van het ijs, werd het een relatief eenvoudige zege voor Grizzlies.

Zahir Hup maakte aan het begin van de huidige jaargang de overstap van het tweede team van Heerenveen naar Groningen. In de eerste periode vanavond scoorde hij zijn eerste eredivisiegoal voor de nieuwe werkgever. Het was de enige goal in de eerste periode, waarin Groningen wel sterker was, maar er niet in slaagde écht afstand te nemen.

Blair Lefebvre voegde in de tweede periode een goal toe aan zijn indrukwekkende start in Nederland. Zijn vijftiende treffer in de twaalf wedstrijden van Groningen in de competitie, twee meer dan enig andere speler. Nick Pomponio en Coel Coultice vonden het net nog in het slotstuk om de eindstand op 4-0 te bepalen.

Groningen mag morgenavond op bezoek in Amsterdam, terwijl Den Haag het mag gaan opnemen tegen de Flyers, die wat wedstrijden achterliggen op de andere teams op het hoogste niveau.