Wk innsbruck goalie korea

19 april 200800:00

Door Joep Meijsen

WK: dag van de waarheid

Oranje wacht vandaag de dag van de waarheid. De wedstrijd tegen Zuid-Korea bepaalt of Nederland komend seizoen nog op het huidige niveau blijft spelen of het een niveau lager mag gaan proberen. In de aanloop naar de wedstrijd heeft Nederland een forse tegenvaller te verwerken gekregen.

Naar alle waarschijnlijkheid speelt captain Simon de Wit in de wedstrijd tegen de Zuid-Koreanen niet mee. De aanvoerder van Oranje had al langer last van een blessure, maar die schijnt tijdens de wedstrijd tegen Groot-Brittannië fors verergerd te zijn. Ook Nick de Jong ontbreekt nog altijd, waardoor de defensie van Nederland behoorlijk gehandicapt aan de cruciale wedstrijd begint.

Het maakt niet uit hoe, maar Nederland moet de wedstrijd winnen om klassenbehoud veilig te stellen. Zowel Nederland als Zuid-Korea staan nog op nul punten, dus de winnaar van het onderlinge duel duikelt naar beneden. De Koreanen speelden luid aangemoedigd door de Oostenrijkse supporters een prima wedstrijd tegen Polen, waarbij het team pas laat werd gekraakt en naar een 4-1 nederlaag werd gespeeld.

Nederland daarentegen werd op ontluisterende wijze door de Britten op de slachtbank gelegd. Een prestatie die hopelijk afdoende revanchegevoelens oproept bij de spelers om er tegen Zuid-Korea volop tegenaan te gaan. Het is een tegenstander die het defensief heel aardig doet en ook tegen de betere opponenten aanvallend kansen wist te scheppen.

De bondscoach van de Koreanen toonde zich gisteren op de persconferentie strijdlustig. 'We zijn hier niet gekomen om te degraderen. Ik heb de wedstrijd van Nederland tegen Groot-Brittannië gezien, maar dat is niet kenmerkend voor die ploeg. Ik ga er vanuit dat wij het Nederland tegenkomen dat het Oostenrijk heel lang heel lastig maakte.'

De ontmoeting tussen Nederland en Zuid-Korea begint vanmiddag om 13.30 uur. IJshockey.com is natuurlijk ruim op tijd in de hal voor het live-verslag. Na afloop weer uitgebreide fotoreportages en een wedstrijdverslag met reacties.