27 april 201909:44
Door Joep Meijsen
Het Nederlands ijshockeyteam is vrijdag afgereisd naar Tallinn in Estland voor het WK Division IB. Zondag is de eerste speeldag. IJshockeynederland.nl zet de feiten op een rijtje en kijkt vooruit naar wat vermoedelijk een moeilijk toernooi gaat worden voor Nederland.
Speelstad is Tallinn, de hoofdstad van Estland met ruim 440.000 inwoners. Estland is de meest noordelijke van de drie Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen). De stad is beroemd om zijn geweldig behouden middeleeuwse binnenstad. Het is ook een Olympische stad, de zeilwedstrijden tijdens de spelen van 1980 in Moskou werden in Tallinn gehouden, Estland was toen nog een Sovjet-republiek. De stad beschikt over twee grote arena's , de Saku Suurhall, waar Nederland in 2006 het WK speelde en Tondiraba, waar nu het WK wordt gehouden. Nederland speelde dus in 2006 al een keer een WK in Division I in Tallinn. Toen promoveerde Oostenrijk naar het hoogste niveau, degradeerde Kroatië en bleef Nederland dankzij een 5-1 overwinning op Kroatië vroeg in het toernooi in de poule. Voor Nederland maakten toen spelers als Kevin Bruijsten, Mike Dalhuisen, Jordy van Oorschot en Erik Tummers hun WK-debuut. Dave Livingston en Simon de Wit waren met ieder twee goals en vier assists de topscorers van Nederland.
Foto: Wikipedia Commons
Oranje speelt zijn wedstrijden in de Tondiraba Jäähall. De hal beschikt over een verwisselbare vloer waardoor er zowel zaalsporten als ijssporten kunnen worden gespeeld, Tondiraba Jäähall beschikt over meerdere ijsvloeren en een curlingbaan. De hal werd in augustus 2014 geopend en heeft voor ijshockeywedstrijden een maximale capaciteit van iets minder dan zesduizend toeschouwers.
Foto: Wikipedia Commons
Het WK in Tallinn wordt gespeeld in Division IB, het derde niveau van het ijshockey in de wereld. Tijdens het toernooi speelt Nederland tegen gastland Estland, Japan, Oekraïne, Polen en Roemenië. Polen is de degradant uit Division I A en Nederland is de promovendus uit Division IIA, waar Oranje vorig jaar ongeslagen kampioen werd. Litouwen promoveerde vorig jaar in eigen land, terwijl Kroatië degradeerde. Inmiddels is duidelijk dat Servië volgend jaar in deze divisie speelt na het winnen van het toernooi in Division IIA. Het toernooi in Division IA, het tweede niveau, begint op maandag en wordt gehouden in Astana, Kazachstan.
In Estland is het één uur later dan in Nederland. De tijden hieronder zijn omgerekend naar de Nederlandse tijd.
28-04, 19.00 uur: Nederland - Polen
29-04, 19.00 uur: Estland - Nederland
30-04 Rustdag
01-05, 12.00 uur: Nederland - Oekraïne
02-05, 12.00 uur: Nederland - Japan
03-05 Rustdag
04-05, 12.00 uur: Roemenië - Nederland
Goalies: Tomislav Hrelja, Martijn Oosterwijk
Defense: Ryan Collier*, Rick van Haren, Ernesto Klem, Stijn Knoop, Steve Mason, Evo Suurhoff, Jordy Verkiel*, Giovanni Vogelaar*, Niels van der Vossen.
Forwards: Bartek Bison, Levi Boer, Thomas Borgman, Lars den Edel, Reno de Hondt*, Jasper Nordemann, Joey Oosterveld (captain), Dennis Sikma, Jord Smit, Danny Stempher*, Kai Willems.
* Vliegen in zodra het seizoen van Tilburg Trappers in de Oberliga is geëindigd. Dat is op zijn vroegst zondagavond en op zijn laatst dinsdagavond.
Van de deelnemers aan het kampioenschap in Tallinn, Estland is Polen met de 21e plaats op de wereldranglijst het hoogst genoteerd op de wereldranglijst van de IIHF. Gevolgd door Japan (23), Oekraïne (24), Estland (26), Nederland (28) en Roemenië (29). Polen is als hoogstgeklasseerde ploeg en degradant uit Division IA de favoriet om het kampioenschap hier te winnen. Oekraïne speelde tussen 1999 en 2007 op het hoogste niveau. Sinds 2008 speelt de ploeg op lagere niveaus, waarbij de burgeroorlog het team veel spelers en zijn in de KHL uitkomende topploeg kostte. Twee jaar geleden degradeerde de ploeg uit Division IA en vorig jaar was er maar een teleurstellende vierde plaats. Japan eindigde de laatste twee jaar als nummer twee en moet dus ook als een favoriet gelden, terwijl Estland met de bronzen medaille in Litouwen vorig jaar zijn beste prestatie ooit leverde en de steun heeft van het eigen publiek.
Foto: Joep Meijsen
Van de ploeg die vorig jaar het zeer succesvolle WK in Tilburg speelde staan alleen doelman Martijn Oosterwijk en aanvaller Joey Oosterveld op het ijs tijdens de openingswedstrijd van het nationale team. Nederland is met een selectie van zeventien spelers afgereisd, waaronder veel debutanten. Het is wachten op het einde van het seizoen van Tilburg Trappers in de Oberliga voor aanvulling met vijf spelers. Als promovendus uit Division IIA geldt Nederland als een belangrijke kandidaat voor degradatie, zoals de laatste twee keer gebeurde dat Oranje op dit niveau uitkwam. Dat was tijdens de WK's in Eindhoven en Belfast. Roemenië en Oekraïne waren met vier punten in vijf wedstrijden vorig jaar de nummers vier en vijf in het kampioenschap en lijken de belangrijkste rivalen van Nederland in de strijd om lijfsbehoud. Oranje speelt op de slotdag tegen Roemenië, wat mogelijk de sleutelwedstrijd is voor het Nederlands team. Roemenië pakte vorig jaar winst op Kroatië en haalde overtime tegen Japan. Oekraïne won van Roemenië en haalde overtime tegen promovendus Litouwen.
IJshockeynederland.nl is ter plekke voor voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen, reacties, interviews en uitgebreide fotoreportages. Volg IJshockey Nederland ook op Facebook, Twitter en Instagram voor complete coverage van het toernooi. De toernooipagina op de site van de IIHF is hier te vinden >>>
Foto: Joep Meijsen
Alle wedstrijden tijdens het toernooi, dus ook de wedstrijden van het Nederlands ijshockeyteam, zijn live te volgen via streams op YouTube. Hieronder vast de links naar de eerste twee wedstrijden van Oranje.
De livestream:
De livestream