16 mei 200800:00

Door [email protected]

Yashin coacht Groningen

Groningen heeft Sergei Yashin aangetrokken als nieuwe hoofdcoach. De 46-jarige Rus won in 1988 Olympisch goud en is lid van de Russische Hockey Hall of Fame. Yashin coachte de afgelopen seizoenen in de Duitse Oberliga.

Grizzlies presenteerde de nieuwe coach vrijdag tijdens een persconferentie in Groningen. De club is ambitieus en wil in 2008-09 meestrijden om een plek in de playoffs. Roelof Noordman, voorzitter van Groningen, ziet in Yashin de coach om zijn club daarheen te leiden.

'We zijn ontzettend blij dat we een man met zijn ervaring, uitstraling en kennis van zaken naar Groningen hebben kunnen halen', zegt Noordman. 'We verwachten dat hij ons met zijn professionaliteit, gedrevenheid en ervaring de impuls kan geven die we nodig hebben om structureel mee te doen in de Eredivisie.'

Ook Yashin hoopt komend seizoen op mooie dingen. 'Ik kijk er ontzettend naar uit om te werken met deze groep enthousiaste mensen', zegt de Rus. 'Deze club maakt de laatste jaren een mooie ontwikkeling door en ik ben trots dat ik een rol kan spelen in het vervolg van de weg naar de top. Hopelijk kunnen we komend seizoen al voor de nodige verrassingen zorgen.'

De Rus heeft een indrukwekkende CV. Als left winger speelde hij 109 interlands voor zijn vaderland. Hij won in 1988 Olympisch goud met de Sovjet Unie in Calgary. Daarnaast droeg hij bij aan wereldtitels in 1986 en 1989 en Europese titels in 1985, 1986 en 1989. Bij het Sovjet team speelde hij ondermeer samen met de befaamde KLM-lijn: Vladimir Krutov, Igor Larionov en Sergei Makarov.

19881.jpg
Team CCCP na het winnen van Olympisch goud in 1988

Yashin werd in 1989 gedraft door de Edmonton Oilers, maar kwam nooit in actie in Noord-Amerika. Hij speelde jaren op het hoogste Russische niveau bij Dynamo Moskou en kwam in de tweede helft van de jaren negentig enkele seizoenen naar Duitsland. In 2001 hing hij zijn schaatsen aan de wilgen. De afgelopen jaren coachte hij in Duitsland bij Oberhausen en Rostock. Met de Piranhas promoveerde Yashin in 2007 naar de Oberliga. Zijn contract werd daar vorige maand ondanks klassebehoud niet verlengd.

Groningen maakte afgelopen seizoen een rentree op eredivisie-niveau. Het team versleet een aantal coaches. Andy Tenbult startte het seizoen, maar vertrok rond de kerst naar Den Haag. Alan Jacob kwam van HYS richting Groningen, maar was ook al snel weer weg. Een spelerscollectief nam de coaching voor de rest van het seizoen op zich. In het na-seizoen stond oudspeler Herman Carras nog enige tijd in de bank.