Hys knudsen veryclose 0809

24 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Zwaar weekend voor Hijs

Den Haag speelt dit weekeinde tegen twee andere teams uit de top vier van de ranglijst en heeft daarmee een zwaar weekeinde voor de boeg. Nijmegen en Utrecht strijden samen om de vierde plaats, terwijl er ook nog volop andere ontmoetingen te zien zijn in de eredivisie dit weekeinde.

Maar Ă©Ă©n wedstrijd op vrijdagavond. Amsterdam komt op bezoek in Den Haag. Die laatste ploeg moet het nog doen zonder John Hecimovic en Alan van Bentem, maar krijgt mogelijk al wel versterking van doelman Casper Swart. Het betreft een Ă©chte topper in de eredivisie. Den Haag is intussen opgerukt naar de topvier, terwijl Amsterdam nog altijd koploper is. Een zege van Den Haag zou ervoor zorgen dat de halve finalist van vorig jaar minder verliespunten heeft dan Amstel Tijgers.

Tijdens de wedstrijd wordt een loterij gehouden, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van het door diefstal gedupeerde Utrecht. De schade door dit incident wordt door Utrecht intussen geschat op minimaal tienduizend euro. Voor komende dinsdag heeft Utrecht Dragons aangekondigd dat de toegang bij de thuiswedstrijd tegen Geleen gratis zal zijn, maar dat er wel een collecte wordt gehouden om de gedupeerde spelers te kunnen helpen.

Amsterdam ontvangt zaterdagavond in eigen hal Groningen Grizzlies. De wedstrijd wordt aangegrepen om andere sporters uit de hoofdstad in het zonnetje te zetten. Zo wordt de onlangs tot honkbalkampioen gekroonde ploeg Pirates gehuldigd en komt autocoureur Michel de Groot de auto laten zien waarmee hij in 2009 deelneemt aan de Dakar-rally. De wedstrijd in Amsterdam begint om zes uur.

Een Brabantse derby in de eredivisie. Dat is niet meer voorgekomen sinds 4 februari 2001. Toen ontving Tilburg Trappers concurrent Den Bosch, dat aan zijn laatste seizoen in de eredivisie bezig was. Trappers won de ontmoeting met 6-1. Zaterdag ontvangt Eindhoven in eigen huis Tilburg. Deze wedstrijd begint om 20.45 uur. Den Bosch maakt dit jaar overigens een rentree in de Eerste Divisie en dat verloopt voorlopig voorspoedig. Het team is nog ongeslagen.

Het is nog niet duidelijk of doelman Jay Chrapala komende zaterdag gewoon te zien zal zijn in Thialf. De doelman werd weliswaar door Flyers weggestuurd, maar kreeg een nieuwe kans bij Nijmegen Devils. Door het vertrek van Casper Swart en het feit dat William den Ridder nog als te onervaren wordt beschouwd, zoekt Devils een nieuwe back-up. Boris Ackers krijgt zaterdag zeker zijn eerste start bij Devils. Flyers verwelkomt als alles goed gaat Arthur Fritsch in de line-up.

Op zondag vier wedstrijden. Nijmegen Devils ontvangt in eigen huis Utrecht, de noordelijke derby tussen Groningen en Heerenveen staat weer op het programma. Den Haag en Tilburg spelen een topper en Eindhoven mag op bezoek in Geleen. Die laatste club moet het doen zonder Jared Wiseman, waarvan deze week afscheid is genomen. De club houdt liever de ruimte om later een betere speler aan te kunnen trekken.