Home OrganisatieSamen voor een veilig sportklimaat → Aannamebeleid en Verklaring Omtrent Gedrag

Aan­na­me­be­leid en Ver­kla­ring Omtrent Gedrag

Bewijs van goed gedrag

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een document van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het werken met minderjarigen bij een ijshockeyvereniging. Een VOG staat ook wel bekend als een 'bewijs van goed gedrag'.

Vrijwilligers verplichten om een VOG te tonen is één van de maatregelen die je als bestuur kunt/moet nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Het vermindert het risico dat personen die in het verleden in de fout zijn gegaan een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen en daar opnieuw in de fout gaan.

Gratis aanvragen

Wist je dat je als sportvereniging gratis een VOG kunt aanvragen voor je vrijwilligers? Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Alle informatie hierover en over hoe je VOG’s kan aanvragen vind je op: VOG aanvragen.

IJshockey Nederland adviseert verenigingen om in elk geval voor alle functionarissen (bestuur- en commissieleden, trainers/coaches) een VOG aan te vragen. Daarbij adviseert IJshockey Nederland de volgende aanvraagcodes te hanteren:

  • bestuur: code 11, 12, 21, 22, 84, 85
  • commissieleden/trainer/coach: code 84, 85

Het biedt geen keiharde garantie dat je grensoverschrijdend gedrag buiten de deur houdt. Maar door een VOG verplicht te stellen, verklein je wel de kans dat het mis gaat. Bovendien laat je zien dat je de sociale veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt. Het is verstandig deze vraag tenminste iedere drie jaar te herhalen.

Aannamegesprek

Los hiervan is het raadzaam om met elke vrijwilliger die binnen jouw vereniging actief wordt, een aannamegesprek te voeren. Dat doe je onder meer om de gedragsregels binnen je club met elkaar te bespreken, en eventueel te laten ondertekenen. Je krijgt bovendien meer inzicht in 'wat voor vlees je in de kuip' haalt. Waarom wil iemand dit werk doen, waar komt hij/zij vandaan? Is deze persoon elders als vrijwilliger actief geweest? Zijn er referenties na te trekken? Wie iets te verbergen heeft, valt tijdens zo'n gesprek door de mand of haakt af.

Vrijwilligers lid maken

Maak de vrijwilligers van jouw vereniging lid. Hierdoor zijn zij gebonden aan de regels die we binnen de sport met elkaar hebben afgesproken en eventueel ook aan die van jouw vereniging. De gedragscodes zijn dan op hen van toepassing. Dat betekent dat iemand ook tuchtrechtelijk kan worden vervolgd, mocht er wat mis gaan.

Laatst gewijzigd op 25 augustus 2024 om 11:14